Elokuva: Gravity

Posted on 09.11.2013

0Gravity pitää otteesaan ensimmäisestä minuutista lopputekstien alkuun. Upeaa kameratyötä, mahtipontista musiikkia sekä nappiin osuneita näyttelijiäsuorituksia sisällään pitävä elokuva on yksi vuoden parhaista.

Meksikolaisen Alfonso Cuarónin otti suuren riskin Gravityn kanssa. Pääasiallisesti, koska elokuvassa ei ole Sandra Bullockin esittämän Ryan Stonen ja George Clooneyn Matt Kowalskin ohella muita näyttelijöitä. Väärä castaus olisi johtanut auttamatta elokuvan epäonnistumiseen. Ohjaajan onneksi näyttelijöiden valinnat osuivat kuitenkin nappiin. Tätä on vaikea uskoa katsellessa Bullockin aikaisempia hittejä, kuten Miss Congeniality tai vaikkapa Speed. Cuarón oli kuitenkin pitkän pääosan esittäjän etsinnän jälkeen vakuuttunut, että Bullock oli oikea valinta.

Elokuvan juoneen en ota sen enempää kantaa, kuin mitä julisteessa saattaa nähdä. Teos nojaa vahvasti yllätyselementteihin ja pienikin juonipaljastus viedä pohjan elokuvanautinnolta. Keskityn siis elokuvan teknisiin aspekteihin ja tunnelmaan.

Elokuvan suurin saavutus on käsittämätön taidonnäyte kameratyöskentelyssä. Jo Children of Menilla nähdyt 10-minuuttiset kamera-ajot  olivat henkeäsalpaavan upeita. Gravityssä pistetään vielä paremmaksi. Elokuvan alussa 20-minuuttinen yhdellä otoksella tehty kohtaus onkin äärimmäisen hienosti järjestetty. Elokuvan tekijöille prosessi oli kuitenkin pitkä ja monimutkainen, eikä näyttelijöillekään kovinkaan miellyttävä. Mutta onnistunut kohtaus luo aivan eri tavalla tunnelmaa ja intensiteettiä, kuin elokuvissa usein nähtävät nopeiden leikkauksien ja kamerakulmien sekamelska (terveiset Michael Baylle). Kameratyöskentely loi sopivilla hetkillä klaustrofibista oloa ja toisinaan heijasti sitä suurta yksinäisyyttä, mitä pieni ihminen avaruudessa saattaa kokea.

Harmikseni en voi ottaa kantaa paljon kehuttuihin 3d-efekteihin, sillä näin elokuvan 2d:nä. Mutta koska jopa tämä versio sai välillä aikaan vertigo-oloa, niin oletettavasti tämä jos mikä elokuva kannattaa katsoa 3d:nä.

Musiikki tuki myös elokuvaa täydellisesti. Eikä ihmekään, säveltäjä Steven Price on työskennellyt muutamassa suuressa elokuvassa, jotka antavat viitettä mihin miehellä riittää kykyjä. Voin lyödä pääni pantiksi, että tulevien vuosien aikana Pricen nimeä tullaan näkemään useampien suurelokuvien lopputeksteissä. Hiljaiset hetket olivat todella hiljaisia, ja kun elokuvassa tapahtui, jylisi mahtava soundtrack niin että penkit tutisivat ja vatsaa väänsi.

Cuarón on onnistunut luomaan elokuvaansa uskomattoman painostavan tunnelman, joka sai ainakin minut turvautumaan jo ensimmäisen 10 minuutin jälkeen vieruskaverin käteen (joka tässä tapauksessa oli onneksi oma tyttöystävä). Ote irtosi lopputekstien lähdessä rullaamaan ruudulla. Elokuvan mukaansa tempaava tarina pitää jännityksessä loppuun asti.

Gravity on ehdottomasti yksi vuoden parhaita elokuvia ja todennäköisesti yksi suursuosikeista tulevassa Oscar gaalassa.

9,5/10

Mainokset
Avainsanat: , ,
Posted in: Elokuvat