Kirja: The Expanse

Posted on 13.08.2013

0Jos kirjan mainoslauseena on ”Hollywood blockbuster”, on siitä yleensä syytä pysyä kaukana. Tällaiset teokset ovat toki viihdyttäviä ja vauhdikkaita, mutta kertakäyttökamaa, joka jättää tyhjän olon sisälle. The Expanse -trilogia on poikkeus sääntöön.

The Expanse käsittää tällä hetkellä kolme varsinaista kirjaa sekä kaksi spin-off ebookia. Jälkimmäiset eivät ole pakollisia lukea, mutta ne laajentavat mukavasti henkilöitä sekä kirjan tapahtumia. Kirjoista ovat vastuussa James S. A. Corey, joka on nimimerkki Daniel Abrahamille ja Ty Franckille. Ensin mainittu on tehnyt yhteistyötä muun muassa George R. R. Martinin kanssa.

Game of Thrones tyylistä massiivista 30 hahmon saagaa The Expansesta ei kuitenkaan kannata odottaa. Määrittelemättömään lähitulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa henkilövetoisuus on kuitenkin se tärkein elementti. Avaruusmatkailu ja teknologia, joiden ympärille tällainen kirjallisuus usein rakentuu, on jätetty huoletta taka-alalle. Asioista kerrotaan juuri sen verran, että tarina pysyy uskottavana.

Tämän henkilövetoisen trilogian hahmot ovat kirjoitettu niin uskottavasti, että heidät on pakko ottaa sydämeensä. Ja kun kirjan hahmot heräävät henkiin ja muuttuvat lukijalle konkreettisiksi henkilöiksi, on kirjailija onnistunut. Hyvänä esimerkkinä aiemmin mainittu George R. R. Martin sekä Stephen King.

Kirjan juoni on uskottava ja tärkeimmät teknologian edistysaskeleet selitetään ymmärrettävästi. Mikä parasta, Abraham ja Franck onnistuvat yllättämään jokaisessa sarjan teoksessaan, vieden sen suuntaan, jota on käytännössä mahdotonta odottaa. Allekirjoittaneella on kova arvostus pitkiä kirjasarjoja kohtaan, joissa tarinaa on alettu kirjoittamaan lopusta alkuun ja silti säilyttämään mysteeri. Kun homma toimii, niin kirjaa on käytännössä mahdoton laskea alas ja juuri näin kävi tämän trilogian kohdalla.

The Expanse alkaa pienestä ja kasvaa eeppiseksi kertomukseksi. On ilo seurata pienen kiven vierimistä pitkin rinnettä – vauhtia saadessaan se tempaisee mukaansa massiivisia murikoita. Koska jatko-osat jatkavat suoraan siitä, mihin edelliset jäivät, tämä liike jatkuu sarjasta toiseen, vaikka hahmoja tulee lisää ja kulissit vaihtuvat.

Kaikki kirjasarjan teokset olivat vaikuttavia omalla tavallaan. Saadessani luku-urakan päätökseen mieleeni juolahtikin, että mallia juonen kaareen oli otettu hiukan alkuperäisestä Star Wars -trilogiasta. Keskimmäisen osan ollessa paras, ensimmäisen mielenkiintoisin ja viimeiselle jäädessä osaksi olla sen, jonka täytyy sitoa kaikki langat yhteen. Tämän osan se toimitti poikkeuksellisen loistavasti, mikä on valitettavasti useiden suurten tarinoiden ongelma.

Jään mielenkiinnolla odottamaan tulevia kertomuksia The Expansen universumissa.

9+/10

Mainokset
Posted in: Kirjat